Liever luisteren dan lezen? Klik hieronder

Cranio.m4a

Cranio is kort gezegd het ontladen en opladen van je zenuwstelsel.

Tijdens een sessie lig je aangekleed op een behandelbank. Zachte technieken aan de benen, je rug, buik en vooral het hoofd (Cranium) geven diepe ontspanning . Cranio helpt je zenuwstelsel prikkels en gedachten los te laten. Hierdoor kom je in een heerlijke en diepe rust.

Je hoeft geen klachten te hebben. Vrouwen komen ook preventief om te ontspannen, een moment voor zichzelf te hebben, zodat het lichaam niet teveel spanning opbouwt door alledaagse drukte en belevenissen. Zeker in een gezin met jonge kinderen of tijdens een drukke, emotionele periode.

Wat belast je zenuwstelsel?

stress,

aanhoudende emoties,

piekeren en zorgen

steeds dezelfde of belastende houdingen tijdens je werk

fysieke en emotionele impact door een ongeval of operatie

niet verwerkte rouw na sterfte en miskramen

veranderingen binnen je lichaam zoals menopauze

burnout

je geboorte

zwangerschap en de maanden na je bevalling

zijn bij uitstek een moment om voor jezelf te zorgen en je een sessie Cranio te gunnen. Zolang kinderen geen ritme in de nachtrust vinden of nog voeding nodig hebben 's nachts, is er ook voor mama soms te weinig slaap of echte ontspanning. Je staat de hele tijd "aan". Dit is heel vermoeiend. Cranio helpt je uit deze alerte stand te komen, zodat je batterij zich weer kan vullen.

Geboren worden kan een beetje, maar ook heel traumatisch zijn voor moeder en kind. Tekenen van spanning in het fascia en zenuwstel bij een baby zijn overstrekken, veel huilen, reflux, verkorte tongriem of lipbandje, te veel krampjes.

Pijn en emotie verstoren de binding tussen mama en baby. Het is daarom belangrijk dat baby's en kleine kinderen samen met hun moeder ontladende behandelingen krijgen om de start te "resetten”.

Cranio en Buteyko, een complementair pakket

Bij een volwassene herken je stress in de manier van ademen.... a perfect man breaths as if he is not breathing...

Voor mij ontstond een totaalplaatje toen de Buteyko methode op mijn pad kwam.

Als je langere periodes in stress leeft, verkramp je innerlijk en houd je veel spanning in je buik vast. Hierdoor verandert je ademhaling omdat je middenrif niet meer kan ontspannen. Je ademt hierdoor in rust alsof je sport of je best aan het doen bent. Je lichaam komt hierdoor in Co2 tekort omdat je onbewust meer volumes gaat ademen doordat rustpauzes verdwijnen in je ademhaling en je leven. Door de ontbrekende rustpauzes na je uitadmhlaing, adem je opgeteld meer volumes lucht dan natuurlijk.

Als we sporten of presteren en stress hebben, komt de ene ademhaling na de andere. In rust heb je normaal gezien geen behoefte om direct weer in te ademen na een uitademhaling. Dat is ook normaal. Doorat we zoveel moeten, blijft onze ademhaling in rust hetzelfde doen als tijdens sport en vergroot het volume lucht dat we ademen. We komen in Co2 tekort, een stof die we nodig hebben om te ontspannen, een stof die helpt zuurstof af te leveneren bij de cellen en onze zuurtegraad regelt.

Omdat Co2 zo belangrijk is, probeert het lichaam tijdens het uitademen Co2 vast te houden. Dit is mogelijk door slijmen te vormen en de neus te verstoppen, poliepen te maken en het lichaam te laten verkrampen of bijvoorbeeld de bronchien te vernauwen (astma, hooikooorts). Door de verkramping krijg je het benauwd. Je denkt dat je te weinig zuurstof hebt, maar het is juist andersom! De diepe ademhaling die hieruit ontstaat, ontregelt je metabolisme, Daarom is het (terug) leren natuurlijk ademen dikwijls een onderdeel van de sessies, want zonder natuurlijk ademen is geen genezing blijvend.

Cranio kan helpen om opgebouwde stress los te laten waardoor de ademhaling terug natuurlijk wordt. De Buteyko methode leert je deze natuurlijke ademhaling te onderhouden en gewoontes te veranderen die je verhinderen natuurlijk en ontspannen te ademen.

Het leven zelf brengt regelmatig situaties die ons raken en die je meedraagt. Als je veel situaties opstapelt, zal het lichaam klachten (moeten) geven. Daarom komen ook vrouwen zonder klachten naar me toe, gewoon om het lichaam de mogelijkheid te geven "alles af te schudden" waar het mee klaar is (of niet) en heerlijk te ontspannen.

Een sessie helpt je uit hoofd en handen, denken en doen....

Ben je benieuwd om eens op een andere manier naar klachten te kijken of jezelf gewoon een heerlijke ervaring te geven?

Borstvoeding en Cranio

Borstvoeding is een natuurlijk proces. Lactatiekundigen helpen je te leren hoe je dit het makkelijkst doet en helpen bij problemen.

Het kan zijn dat verkorte tongriempjes worden vastgesteld

Een paar sessies Cranio kunnen de impact heirvan opvangen of zelfs voorkomen d

at deze ingreep nodig is. Bel me even op als je vragen hebt hierover.

Ik werk voor borstvoedngsbegeleiding samen met Elly Krijnen en Carla Bakker, gepassioneerde lactatiedkundigen van "Baby&Borst" uit Almere Poort.

Als de natuur verstoord wordt, kan het voeden van je baby niet of minder vlot verlopen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van verstoring?

1) Je baby zat klem tijdens de bevalling. Hierdoor kan de kaak van je kindje moeilijk openen of werken mondspieren niet krachtig waardoor je baby niet ‘kan’ drinken.

De baby hierdoor kan ook buikpijn en hoofdpijn hebben en heel veel huilen.

2) Een moeilijke bevalling, waardoor je bekken of ander plekken in je lichaam spanning ondervinden en jij niet relaxed kan zijn.

3) Je voelt je niet blij, hebt stress of pijn. Dit verstoort de bonding moeder-kind.

Samen met Carla, Elly en Berber help ik met Craniosacraal therapie om baby's en moeders te laten genoeten, de bonding te voelen en "knoopjes" van de geboorte te herstellen.

Vertel het verder..... Veel mensen kennen dit niet en blijven onnodig met zichzelf of hun kind in een lijdensweg, daar is het leven nie voor bedoeld!


Waarom is het nuttig dat je met je pasgeboren baby komt voor een sessie?

De geboorte heeft een grote fysieke impact op het lijf van je baby. De druk (compressie) en rek (decompressie) op het lichaam en het zenuwstelsel wisselen elkaar af. Gelukkig zijn baby's elastisch, maar te lang compressie of te weinig decompressie van je zenuwstelsel leiden tot fysieke en of emotionele reacties. Soms direct na de bevalling, denk aan huilbaby's, reflux, darmkrampjes, maar dikwijls pas jaren later, denk aan dyslexie, adhd, autisme, angsten ea. leer- en gedragsstoornissen. De link met de geboorte wordt niet meer gemaakt.

Het is daarom nuttig om de eerste maanden na de geboorte langs te komen en te kijken of het zenuwstelsel niet gestoord wordt in haar werking. Ook al is de schedel van de baby beweeglijk, het kan zijn dat een schedelbotje scheef zit of dat een zenuw nog spanning ervaart of dat een wervel scheef staat, noem maar op.

Waarom is het nuttig dat je met je kind komt voor een sessie?

Als een bevalling moeilijk verliep, onthoudt mama dit. Stel dat de bevalling vlot verliep, dan weet je nog niet hoe de baby draaide in je bekken tijdens de weeen. Vlotte bevallingen betekenen dikwijls te weinig rek op het zenuwstelsel waardoor ook hier, compressie geen vrije werking van het centraal zenuwstelsel garandeert.

Als je kind concentratie- leer en\of gedragsstoornissen heeft, angstig, boos of andere emotionele uitbarstingen heeft, dan vertelt het je: mama ik word lastig van die 'knoop' in m'n hoofd, buik, been...
Ik werk samen met verschillende mensen die kindertherapie geven. Zij vertellen me allemaal: na de sessie met jou leek het alsof de therapie beter aankwam. Dit komt omdat je lijf compensaties, spanningen maakt om te kunnen functioneren met deze 'knoopjes'. Dit gebeurt niet alleen in je lijf, maar vooral in de hersenen. Zo kan bijvoorbeeld dyslexie een gevolg zijn van een schedelbotje dat al jarenlang scheef zit en de ene hersenhelft geen ruimte geeft om vrij te werken. Samenwerken met verschillende mensen, elk met hun eigen passie, helpt je kind snel weer stralend door het leven te gaan.

Waarom is het nuttig dat je met je puber komt voor een sessie?

In de puberteit gebeuren er hormonaal veel veranderingen. Ook de hersenen maken nieuwe banen en groeien. Dit gebeurt veel in de prefrontale cortex, dit is het deel van je hersenen achter je voorhoofd, maar ook in je thalamus en andere onderdelen van de hersenen. 
Als je hersenen letterlijk niet vrij bewegen binnen je schedel, zal ook de puberteit moeilijkheden met zich meedragen omdat de stress niet meer efficient ontladen wordt.
Een behandeling ontlaadt het zenuwstelsel en geeft letterlijk ruimte in je hoofd en je lijf. Dit is moeilijk uit te leggen, dit begrijp je het best als je een sessie hebt ervaren.
Altijd welkom!

Welke invloed heeft het dragen van een beugel voor je tanden in je hele lichaam?

Orthodontie is een mooi vak, je krijgt er een stralende lach van!

Er is echter een nadeel aan orthodontie:

Je schedel lijkt 1 geheel, maar bestaat uit verschillende botjes, die zoals gewrichten ten op zichte van elkaar de hele dag bewegen. Als je een hoofd vasthoudt en je erin oefent, voel je het hoofd 'opzwellen' en naar voor kantelen en terug loslaten en naar achter kantelen. Dit is een standaard beweging die alle verschillende botjes in je schedel de hele dag doen. Hierdoor krijgen ook de hersenen meer ruimte.

Stel dat een kind in de schedel door de geboorte 2 botjes heeft die scheef of vast zitten, dan kan het zijn dat bij voorbeeld de bovenkaak dit tekort aan beweging compenseert. Als dit kind nu echter een beugel krijgt, kan de compensatie niet meer gebeuren door de kaak en proberen andere botjes dit. Als te veel botjes worden betrokken, moet het lichaam wel een signaal geven en ontstaan klachten zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen en op lange termijn kan zelfs het bekken hierop door compensatie reageren!

Het is belangrijk om na bepaalde ingrepen in de kaakchirurgie of orthodontie het hoofd en de kaken te ontspannen, zodat het op lange termijn geen aanleiding geeft voor lichamelijke klachten of gedragsstoornissen.

Bij de eerste sessie laat ik ouders een behandelovereenkomst tekenen.