Cranio voor vrouwen en kinderen

Cranio is kort gezegd het ontladen van je zenuwstelsel en het onderzoeken van compromissen die je lichaam maakt om disbalans te compenseren. Het kan ook zijn dat je lichaam enkel wilt opladen omdat het moe is.

Tijdens een Cranio sessie lig je op een behandelbank. Zachte technieken aan de benen, je rug, buik en het hoofd geven diepe ontspanning en rust in je hoofd.

Voor moeder en kind

Ik behandel vrouwen, kinderen en babies. Ik heb deze keuze gemaakt omdat het mijn grote passie is om vrouwen na de bevalling terug in hun kracht te helpen en de band met je kind en man te versterken of te harmoniseren.

Je krijgt geen handleiding voor je zwangerschap, je bevalling en zeker niet voor het opvoeden. Cranio geeft een moeder rust, tijd voor zichzelf en inzichten hoe nu verder.

Wat belast je zenuwstelsel?

Steeds dezelfde of belastende houdingen op het werk, stress, niet verwerkte emoties, ongeval, operaties en mijn specialisatie: je geboorte. Geboren worden laat mogelijk sporen na in je hele lichaam. Als we er samen naar kijken en je er uitleg over krijgt, is het heel logisch en begrijp je ook waarom zelfs migraine, slaapproblematiek, dyslexie, nek- en rugklachten, gedragsstoornissen, angsten,.... een gevolg kunnen zijn van je geboorte of andere momenten die een grote impact hadden in je leven.

Geboren worden kan een beetje, maar ook heel traumatisch zijn voor moeder en kind. Tekenen van spanning in het fascia en zenuwstel bij een baby zijn overstrekken, veel huilen, reflux, verkorte tongriem of lipbandje, te veel krampjes.

Pijn en emotie verstoren de binding tussen mama en baby.. Het is daarom belangrijk dat baby's en kleine kinderen samen met hun moeder ontladende behandelingen krijgen om de start te "resetten”. Dit is de grote passie van mijn werk, moeders en kinderen helpen.

Bij een volwassene herken je dit in de ademhaling.... a perfect man breaths as if he is not breathing....

Voor mij ontstond een totaalplaatje toen ik me verdiepte in verschillende ademhalingstechnieken en oude tradities zoals de Buteyko methode, boeddhisme en sjamanisme.

Als je langere periodes in stress leeft, verandert je ademhaling. Je natuurlijke, ontspannen en weinig frequente ademritme versnelt. Je begint onopgemerkt te hyperventilleren. Je lichaam komt hierdoor in Co2 tekort en probeert tijdens het uitademen Co2 vast te houden. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld de bronchien te vernauwen (astma, hooikooorts) of de neus te verstoppen. Hierdoor krijg je het benauwd. Je denkt dat je te weinig zuurstof hebt, maar het is juist andersom! De diepe ademhaling die hieruit ontstaat, ontregelt je metabolisme, Zuurstof wordt niet meer afgeleverd in de cellen als Co2 niet in de norm is. Het lichaam probeert dit op te lossen door te compenseren met bv. verkrampingen van glad spierweefsel, bronchien, aanmaken van slijm, en aanpassen van de bloeddruk. Daarom is het (terug) leren natuurlijk ademen dikwijls een onderdeel van de sessies, want zonder natuurlijk ademen is geen genezing blijvend.

Het leven zelf brengt regelmatig situaties die ons raken en die je meedraagt. Als je veel situaties opstapelt, zal het lichaam klachten (moeten) geven. Daarom komen ook vrouwen zonder klachten naar me toe, gewoon om het lichaam de mogelijkheid te geven "alles af te schudden" waar het mee klaar is (of niet) en heerlijk te ontspannen.

Een sessie helpt je uit hoofd en handen, denken en doen....

Ben je benieuwd om eens op een andere manier naar klachten te kijken of jezelf gewoon een heerlijke ervaring te geven?

Waarom is het nuttig dat je met je pasgeboren baby komt voor een sessie?

De geboorte heeft een grote fysieke impact op het lijf van je baby. De druk (compressie) en rek (decompressie) op het lichaam en het zenuwstelsel wisselen elkaar af. Gelukkig zijn baby's elastisch, maar te lang compressie of te weinig decompressie van je zenuwstelsel leiden tot fysieke en of emotionele reacties. Soms direct na de bevalling, denk aan huilbaby's, reflux, darmkrampjes, maar dikwijls pas jaren later, denk aan dyslexie, adhd, autisme, angsten ea. leer- en gedragsstoornissen. De link met de geboorte wordt niet meer gemaakt.

Het is daarom nuttig om de eerste maanden na de geboorte langs te komen en te kijken of het zenuwstelsel niet gestoord wordt in haar werking. Ook al is de schedel van de baby beweeglijk, het kan zijn dat een schedelbotje scheef zit of dat een zenuw nog spanning ervaart of dat een wervel scheef staat, noem maar op.

Waarom is het nuttig dat je met je kind komt voor een sessie?

Als een bevalling moeilijk verliep, onthoudt mama dit. Stel dat de bevalling vlot verliep, dan weet je nog niet hoe de baby draaide in je bekken tijdens de weeen. Vlotte bevallingen betekenen dikwijls te weinig rek op het zenuwstelsel waardoor ook hier, compressie geen vrije werking van het centraal zenuwstelsel garandeert.

Als je kind concentratie- leer en\of gedragsstoornissen heeft, angstig, boos of andere emotionele uitbarstingen heeft, dan vertelt het je: mama ik word lastig van die 'knoop' in m'n hoofd, buik, been...
Ik werk samen met verschillende mensen die kindertherapie geven. Zij vertellen me allemaal: na de sessie met jou leek het alsof de therapie beter aankwam. Dit komt omdat je lijf compensaties, spanningen maakt om te kunnen functioneren met deze 'knoopjes'. Dit gebeurt niet alleen in je lijf, maar vooral in de hersenen. Zo kan bijvoorbeeld dyslexie een gevolg zijn van een schedelbotje dat al jarenlang scheef zit en de ene hersenhelft geen ruimte geeft om vrij te werken. Samenwerken met verschillende mensen, elk met hun eigen passie, helpt je kind snel weer stralend door het leven te gaan.

Waarom is het nuttig dat je met je puber komt voor een sessie?

In de puberteit gebeuren er hormonaal veel veranderingen. Ook de hersenen maken nieuwe banen en groeien. Dit gebeurt veel in de prefrontale cortex, dit is het deel van je hersenen achter je voorhoofd, maar ook in je thalamus en andere onderdelen van de hersenen. 
Als je hersenen letterlijk niet vrij bewegen binnen je schedel, zal ook de puberteit moeilijkheden met zich meedragen omdat de stress niet meer efficient ontladen wordt.
Een behandeling ontlaadt het zenuwstelsel en geeft letterlijk ruimte in je hoofd en je lijf. Dit is moeilijk uit te leggen, dit begrijp je het best als je een sessie hebt ervaren.
Altijd welkom!

Welke invloed heeft het dragen van een beugel voor je tanden in je hele lichaam?

Orthodontie is een mooi vak, je krijgt er een stralende lach van!

Er is echter een nadeel aan orthodontie:

Je schedel lijkt 1 geheel, maar bestaat uit verschillende botjes, die zoals gewrichten ten op zichte van elkaar de hele dag bewegen. Als je een hoofd vasthoudt en je erin oefent, voel je het hoofd 'opzwellen' en naar voor kantelen en terug loslaten en naar achter kantelen. Dit is een standaard beweging die alle verschillende botjes in je schedel de hele dag doen. Hierdoor krijgen ook de hersenen meer ruimte.

Stel dat een kind in de schedel door de geboorte 2 botjes heeft die scheef of vast zitten, dan kan het zijn dat bij voorbeeld de bovenkaak dit tekort aan beweging compenseert. Als dit kind nu echter een beugel krijgt, kan de compensatie niet meer gebeuren door de kaak en proberen andere botjes dit. Als te veel botjes worden betrokken, moet het lichaam wel een signaal geven en ontstaan klachten zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen en op lange termijn kan zelfs het bekken hierop door compensatie reageren!

Het is belangrijk om na bepaalde ingrepen in de kaakchirurgie of orthodontie het hoofd en de kaken te ontspannen, zodat het op lange termijn geen aanleiding geeft voor lichamelijke klachten of gedragsstoornissen.

Bij de eerste sessie laat ik ouders een behandelovereenkomst tekenen.