Blog post

Artikel Weesper nieuws 31 jan 2022

Blog

‘Ik wil de taboe op mentale gezondheid te doorbreken’

Ruim twintig jaar geleden begon Muriël van Outrive (48) haar eigen praktijk in Muiderberg. Door middel van verschillende methodes helpt zij moeders en kinderen met zowel hun mentale als fysieke problemen. Hiermee hoopt zij de taboe die op mentale gezondheid rust te doorbreken. 

Vanwege de ziekte van haar moeder, is Muriël manuele therapie gaan studeren. Zij hoopte hiermee onder andere haar moeder te kunnen helpen met haar klachten. Eenmaal werkzaam in deze sector, kwam zij erachter dat fysieke klachten bijna altijd een gevolg zijn van mentale problemen. Zodoende is zij later craniosacraal therapie (cranio) gaan studeren. Dit is een professionele vorm van beweegzorg waarbij zowel fysieke als emotionele klachten worden behandeld. Met cranio wordt de klacht niet eenzijdig behandeld, maar wordt het lichaam als geheel benaderd. Het uitgangspunt is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

Vrouwen en kinderen

Als fysio manueeltherapeut zag Muriël al dat een gecompliceerde geboorte gevolgen kan hebben op het lichaam van het kind. “Ik heb dit altijd al interessant gevonden. Het geboorteproces heeft zo’n diepe invloed op de manier hoe men denkt en de huidige klachten die zij hebben. Ik heb daarom gekozen om mijn doelgroep voor cranio te beperken tot vrouwen en kinderen. Kinderen zijn zo puur en natuurlijk, en de liefde van een moeder naar haar kind is zo mooi om te zien, en fijn om mee te werken”, vertelt de therapeut.

In 2000 is zij haar eigen praktijk begonnen waarin zij uitsluitend moeders en kinderen behandelt. Hier kunnen moeders zich melden met vragen over zichzelf, of over bepaald gedrag van hun kind. “Alle soorten moeders kunnen bij mij terecht met kinderen van elke leeftijd. Ik kan moeders en kinderen helpen bij bijvoorbeeld traumaverwerking, (rouw)verwerking, een burn-out, een miskraam, bewustwording en inzichten, spanningen loslaten en tijdens de zwangerschap”, zegt Muriël. 

“Onlangs kwam er een moeder langs met een baby van een paar uur oud. De baby zag grijs, en wilde niet drinken. Ik legde één hand onder het bekken van de moeder, en één hand tussen de schouders, dan heb je het zenuwstelsel vast. Hierdoor ontspant het lichaam en laat het alle stress los. Dit kan zorgen voor reacties als bijvoorbeeld klappertanden. Het moment dat de moeder tot ontspanning kwam, en de moeilijke bevalling kon loslaten, werd de baby weer roze en begon de baby gelijk te drinken. Dit is fantastisch om te zien. Met dit werk kom ik echt wonderen terecht”, aldus Muriël. 

Moeders uit heel Nederland komen naar haar praktijk, maar vooral gezinnen uit Weesp weten Muriël te vinden. Naast haar praktijk past zij ook op bij gezinnen uit Weesp. Op deze manier kan zij het gedrag van de kinderen analyseren en kijken hoe de dynamiek in het gezin is. 

Verschillende methodes

Muriël maakt tijdens haar sessies gebruik van verschillende methodes. De eerste methode die zij gebruikt is cranio, dit is het ontladen en opladen van het zenuwstelsel. “Cranio helpt bij het loslaten van zenuwstelsel prikkels en gedachten. Hierdoor kom je in een diepe rust. Tijdens een sessie ligt de vrouw aangekleed op de behandelbank. Ik gebruik zachte technieken aan de benen, rug, buik en vooral het hoofd om te zorgen voor diepe ontspanning. Je hoeft geen klachten te hebben. Vrouwen komen ook preventief om een moment voor zichzelf te hebben en te ontspannen, zodat het lichaam niet te veel spanning opbouwt door alledaagse drukte en belevenissen. Zeker in een gezin met jonge kinderen of tijdens een drukke, emotionele periode. Vooral tijdens de zwangerschap en de maanden erna is cranio een goede optie. Pas geworden moeders hebben vaak geen tijd voor ontspanning. Zij staan de hele tijd ‘aan’, en dat is heel vermoeiend. Cranio helpt je uit deze alerte stand te komen, zodat de batterij zich weer kan vullen”, vertelt de behandelaar. 

De tweede methode die Muriël gebruikt is de Buteyko methode. “In mijn zoektocht naar oplossingen voor de astma van mijn jongste zoon kwam de Buteyko methode in 2014 op mijn pad. Professor K. Buteyko heeft ontdekt dat Co2 een belangrijke stof is voor ons zenuwstelsel en de stofwisseling. Het is ook een stof die we nodig hebben om ontspannen te zijn. Door allerlei stress reageert ons lichaam met fysiologische veranderingen en interne spanning. Hierdoor verandert de ademhaling omdat het middenrif niet meer kan ontspannen. Je ademt hierdoor in rust alsof je nog steeds je best aan het doen bent. De methode kan helpen bij klachten als bijvoorbeeld ADHD, astma, hooikoorts of een hoge bloeddruk”, aldus Muriël. 

Telefonische afspraken 

Door de coronapandemie moest de praktijk helaas sluiten. In plaats van afspreken op locatie, is Muriël met telefonische consulten begonnen. “Ik kwam erachter dat telefonische afspraken heel effectief werken. De de drempel om hulp te vragen ligt lager als men mij telefonisch kan benaderen. Je hoeft elkaar niet in de ogen aan te kijken, waardoor je gewoon lekker met elkaar kunt kletsen. In mijn telefonische gesprekken help ik niet alleen moeders en kinderen, maar ook mannen”, vertelt Muriël. 

De telefonische afspraken worden betaald via donaties. “Op deze manier probeer ik de drempel om in gesprek te gaan over mentale problemen nog lager te maken. Ik geef mensen zelf de keus hoeveel zij ervoor willen betalen, dit kan ook helemaal niks zijn”, zegt de onderneemster.

Taboe op psychische klachten 

In onze samenleving heerst nog steeds een taboe over onze geestelijke gezondheid en over psychische problemen. De meeste schamen zich ervoor, of willen anderen er niet mee lastig vallen. Men durft vaak niet om hulp te vragen, en trekken pas aan de bel als zij fysieke klachten hebben, terwijl de mentale klachten dan vaak al langer spelen. “Ik wil met mijn praktijk mensen helpen, en daarmee de taboe op mentale gezondheid te doorbreken”, aldus Muriël van Outrive. 

×

Klik hieronder om WhatsApp te openen

× Hoe kan ik je helpen?